8 Aralık 2011 Perşembe

Hava motoru

                                                                                                                        *


Bir çoğumuz hava kabarcıklarının görüntüsüne aldanırız ve çoğu zaman yeter sanırız. Bazen yetmiyor. Ama bazen de gerksiz kalıyor.Hava motoru ile çıkan hava kabarcıkları sanıldığı gibi suyun içine nüfuz etmez.Bu yönde belki çok ama çok az bir faydası olur.Hava motorunun amacı çıkan hava kabarcıkları ile suyun yüzeyini dalgalandırmak ve az da olsa kabarcıkların suya temas etmesiyle sudaki CO2yi uzaklaştırıp O2 oranını artırmaktır. Suyun yüzeyinin dalgalanması ile kat kat daha fazla su hava ile direkt temas edeceğinden dolayı difüzyon artacak ve dolayısıyla oksijenasyon da çok daha fazla olacaktır. Bir çıkan hava kabarcıklarının yüzey alanını düşünün bir de suyun dalgalanan yüzeyini. Sonuçta dalgalanan yüzeydeki su molekülleri sürekli bir devir halinde olduğu için daha fazla su molekülü daha fazla havaya temas edecektir.Yani suyun içine oksijen sadece suyun yüzeyinden girer.
İç filitrenin çıkış yönünü eğer hafif yukarı kaldırır veya cama doğru yönlendirirseniz yüzeyde dalgalanmaların başladığını göreceksiniz. İşte o dalgalar yeterli oksijeni akvaryuma sağlayacaktır. Dış filitre kullanımında ise eğer akvaryumda yeterli akıntı varsa dış filitrenin çıkış borusunu suyun 5 cm altından yüzeye paralele yakın hafif eğimli verirseniz yüzeyde dalgalanmanın olacağını göreceksiniz.



Sonuç olarak hava motoru hele ki bitkili akvaryumlar için gerekli değildir.Hatta zararlı bile olabilir.İlle de çalıştıracağım derseniz çok bitkili ve çok balıklı bir akvaryumda bitkiler oksijeni gece kullandıkları için hava motorunu sadece gece çalıştırmak mantıklı olabilir.Onun da sesi ev halkına rahatsızlık verebilir.O yüzden bence gerek yok,ama en az bir tane bulunsun.Başka işlerde kullanacağız çünkü.


*Fotoğraf:İnternet ortamından alınmıştır.

2 yorum:

  1. selam. hava motorunu nerede kullanacağız? başka işler derken...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,mesela artemia çıkarırken..:)

    YanıtlaSil