8 Aralık 2011 Perşembe

Aydınlatma

                                                                                                                       *


En önemli konulardan biri aydınlatma.Bu konuda bilgili olmak gerekiyor.Belki bir yeni başlayan için çok gerekli değilmiş gibi gelebilir size ama işin temelinde aydınlatma yatıyor.Çünkü lepistes akvaryumu bitkili olacak.Uygun olmayan koşullarda bitkileriniz zamanla sağlıklarını yitirecek,sararıp çürümeye başlayacak.Su özellikleri bozulacak.Görüntü bozulacak.Bitkileri çıkarıp atacaksınız.Moraliniz bozulacak.İşte hobi can sıkıcı bir hal alacak.Bunu engellemek için yeterli ve doğru ışık gerekli.

Işık sadece bitkiler için değil lepistesler ve diğer canlılar için de gerekli.Doğal ortamlarında güneş doğar,batar.Bu düzenli bir şekilde tekrarlanır.Eğer bu düzen bozulursa balıklar strese girer.Böyle bir durumda kendinizi balıkların yerine koyun.Sürekli gece yada gündüz yada ne zaman gece gündüz olacağı belli değil.Düşünemiyorum bile.Metabolik sistemler ışık döngüsüne göre kendisine bir düzen kurar.Bu düzen ne kadar sağlıklı olursa canlı da o kadar sağlıklı olur.Yani aydınlatma çok önemli.

Akvaryuma günde en az 8-10 saat aydınlatma yapılmalıdır. Bunun için zaman ayarlı sayaçlar kullanılabilir. Kapak ve sistem suya karşı korunaklı ve paslanmaz olmalıdır. Elektrik kaçakları olumsuz sonuçlara neden olabilir. Florasanlar bir süre sonra ışık şiddetini azaltırlar içlerinde bulunan gaz en fazla 6-8 ay arasında yansıtma işini daha az yapmaya başlar ve 12-15 ay arasında sönük bir ışıklandırma yapar. Bu sebeple florasanlar akvaryumlarda en fazla bir sene kullanılmalı ve yeni florasanlar takılmalıdır. Işığın akvaryum içinde her yere yeterli derecede gitmesi için akvaryum yüksekliği en fazla 60-70 cm olmalıdır daha yüksek akvaryumlarda florasan kullanımı yeterli derecede ışık sağlamaz.

Aydınlatma ile ilgili bazı terimleri de bilmek lazım.Watt,Kelvin,Lümen gibi.Wat;ışığın gücü.Kelvin;ışığın tayf aralığı,rengi.Lümen de ışığın aydınlatma gücüdür.Yüksek kelvinli ışıklar bitkiler için uygundur ama alg-yosun oluşumuna da sebep olurlar.12000 K bir lamba ile kısa sürede bütün akvaryum yemyeşil yosun olabilir.Çok düşük kelvinde (2700 gibi) bitkiler fotosentez yapamaz.5000-6000 K ışık gün ışığına en yakın ışıktır.Yani yüksek kelvinli ampuller tercih edilmemeli .Bunun tersi lümen için geçerli.Aydınlatma gücü ne kadar yüksek olursa o kadar iyi.550 L yerine1050-1350 L ampuller tercih edilmeli.Watt hesabına gelince;Her yerde litre başına en az 0.5 W ampul kullanmak gerektği yazıyor.Bunu da göz önünde bulunduralım ancak esas olan lümen hesabıdır.Bunu da kabaca litre başına 20 lümen olarak kabul edelim.Akvaryumda aydınlatma ile ilgili gerekli ayrıntılı teknik bilgiyi buradan  ve buradan alabilirsiniz.

Aydınlatma malzemeleri çok çeşitli olmakla birlikte akvaryumlar için florasanları tercih etmek uygun olacaktır.Florasanlar t5 ve t8 olarak iki çeşit.t8 bildiğimiz kalın florasan,t5 daha ince olup  daha fazla aydınlatma gücünü verebilen florasandır.Akvaryum kapağı gibi yer darlığı sorunu olan uygulamalarda kullanmak daha uygun olur. 

Sonuç olarak her akvaryum için aydınlatma şekli farklı olacaktır.Hacim,yükseklik ,bitki miktarı ve özellikleri aydınlatma ekipmanının özelliklerini etkileyen faktörlerdir..Benim fikrim fazla kafa karıştırmadan akvaryum hacmineze göre yukarıda bahsettiğim lümen ve watt hesabını yaparak gün ışığı ve grolux t8 floresanlar ile bir kombinasyon yapılmasıdır.Tabi bu öneri şimdilik böyle çünkü tenoloji hızla ilerlemekte ve ileryeyen teknoloji ile led aydınlatmalar daha çok tercih edilebilir duruma gelmekte.Birkaç sene sonra bu yazdıklarımın hiçbir anlamı kalmayacak büyük ihtimalle.Led aydınlatma konusunu da size bırakıyorum.Çünkü şimdilik biraz maliyetli ve yetersiz görünüyor.Aydınlatma meselesi biraz da deneme ile şekil verilecek bir mesele.Çünkü değişeni çok.

Fotoğraf: İnternet ortamından alınmıştır.


4 yorum:

  1. Merhaba,

    Yazıyı ilgiyle okudum ve hatta kendi siteme bir bağlantı olduğunu farkettim. Ancak siteyi toparlarken eski bağlantılar geçersiz kaldı. Bütünlük için aşağıdaki cümledeki bağlantı adresinin güncellenmesi gerekiyor.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bu arada adres şu olacak:

    http://www.firochromis.com/aydinlatma/

    YanıtlaSil
  3. Fırat Bey adresi değiştirdim.Sitenize hayranım.

    YanıtlaSil
  4. Lepistes besliyorum pembe renk floresan kullanıyorum beyaz renkte var fakat fazla ışıtmıyor tercih nasıl olmalı ve günlük kaç saat açık kalmalı ve kaç saat kapalı kalmalı
    Teşekkür ederim.....

    YanıtlaSil